Verdeelkast

Wat is een verdeelkast?

Een verdeelkast is een kast met daarin het knooppunt van een elektrische installatie. De aanvoerende stroom komt hierin binnen, waarop het knooppunt de uitgaande stroom/spanning verdeelt over de verschillende groepen in de elektrische installatie. In een huis of kantoorgebouw heet dit een groepenkast. Bij grotere installaties wordt dit ook wel een verdeelinrichting of schakelkast genoemd. Bij recreatiegebieden zoals een camping of jachthaven komt hier de vakterm veldkast bij.Afbeelding van een verdeelkast met 4 contaten voor CEE (Camping) stekkers

Ik heb/wil mijn verdeelkast buiten. Waar let ik op?

Wanneer een verdeelkast buiten geplaatst staan komt deze onder invloed van het weer. Wind, regen, zand/stof kunnen grote schade en gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer een veldkast hier niet geschikt voor is. Zorg daarom dat je naar de IP-codering van een kast kijkt. Ofwel, is deze water- en/of stofdicht.
Daarnaast is het belangrijk om te weten of een kast bestand is tegen veel en ruw gebruik. Op een camping zal niet iedereen even rustig zijn of haar CEE-stekker uit de verdeelinrichting trekken. Ook wordt er veel met water gespeeld. Een veldkast met codering IP67 is daarom geen overbodige luxe. Deze kasten zijn dan geheel stofbestendig en kunnen tegen tijdelijke onderdompeling.

Wat zijn de normen voor een verdeelkast?

Deze verdeelinrichtingen dienen aan normen gesteld in de NEN1010 te voldoen. Dit betekend dat de groepen tegen lekstromen / kortsluiting beveiligd zijn. Dat groepen afzonderlijk, maar ook de kast als geheel, spanningsloos geschakeld kan worden. Onze verdeelinrichtingen zijn dan ook standaard uitgevoerd met een hoofdschakelaar en een aardlekautomaat voor elke groep.